fredag 4 februari 2011

Dag 08 - Ett ögonblick (minst 2500 tecken inkl blanksteg)

Hur kan det komma sig att det är just i ögonblicken man är som mest närvarande och kreativ? Alla timmar man spenderar med att aktivt söka svar och lösningar är ingenting mot hjärnans egenskap att spinna iväg i ett oändligt spår av associationer i bråkdelen av en sekund. Den som kan låta detta informationsflöde fortsätta och har möjligheten att ta vara på den kan skatta sig lycklig. Tänk dig själv in i en situation som följande;

Du står vid kassan på köpcentret med din korg med dagens förnödenheter. De placeras på bandet i sin korta transformation från en vara till att bli mat, dryck eller någonting annat, genom en pipande streckkodsläsare. Trots att du använt ditt Visa-kort flera tusen gånger så verkar alla affärer ha olika kortläsare och dessutom byta ut dem oftare än vissa varor i butiken som legat där med bäst före-datum längre in i framtiden än du någonsin gjort upp planer. Medan du letar efter springan för chipläsaren eller försöker lista ut vilket håll och riktning just den här modellen vill att du drar din magnetremsa, faller ögonen på Svenska Spels små skyltar för Triss-lotter. Du väger värdet av dina 25 kronor emot chansen att skrapa fram materiell lycka och faller dit för frestelsen och säger åt kassörskan att lägga till en lott innan summan godkänns med ett beslutsamt tryck. Hela din kroppshållning har ändrats eftersom hjärnan redan insett att det här kanske är sista gången du står vid kyldisken och letar efter lågpris på kaviar.

Lotten brinner i fickan i några minuter medan du vandrar hemåt i den lite kyliga luften. När du kommer innanför dörren och fått skala av dig de yttre lagren av beklädnaden, så tar vardagen över igen. Reklamen skräpar ner hallgolvet och de skitiga tallrikarna i diskhon ligger där de låg när du gick hemifrån. Varorna ställs in i kylskåpet på platserna de fått tilldelade sig genom åratals vana av detta verkliga Tetrisspel där man ska få runda burkar att samsas med fyrkantiga tetrapack. Tuberna används som kilar för att få en viss stapel att inte falla samman. Vardagens verklighet har gjort att ditt lilla värdebevis totalt glömts bort.

Två dagar senare när händerna är på skattjakt efter något i din ficka hittas lotten igen och det formas ett litet leende på dina läppar när du minns känslan i affären, samtidigt som du grämer dig lite över att du slösat bort 48 timmar av obeskrivbar lycka. Händerna får fortsätta sin skattjakt men denna gång är målet att hitta en femkrona att skrapa med. Erfarenheten gör att du automatiskt låter enkronorna stanna kvar i det dunkla mörkret av fickornas djup, då de räfflade kanterna gör att de helt och hållet är odugliga att göra ett så här viktigt jobb.

Efter sex skrapade rutor är summorna väldigt olika och tankarna går tillbaka till reklamen som låg på golvet när du kom hem tidigare i veckan. Var det inte en kupong på kaviar på baksidan av den ena, frågar du dig själv. Den sjunde rutan gömmer en andra klöversymbol och genast ser det mycket ljusare ut. Du har två chanser kvar att skrapa, innan ditt nya liv kan påbörjas. Du ser redan ledighetsansökan ifylld och klar framför dig. Du börjar fundera om dina gamla shorts håller en badsäsong till eller om modet ser helt annorlunda ut nu. Vilket som, du kommer inte att behöva fundera över sådana småutgifter om en liten stund. Hur ser det ut på jobbet för din kompis? Han har nämnt att det är väldigt lite att göra just nu. Han borde kunna få ledigt att följa med på en gratisresa.

Isbitarna i din rom och cola kyler din överläpp när du dricker, lite för fort egentligen men du vill slippa en vattnig och varm sista klunk. Berusningen lägger en behaglig dimma över allt och du får lust att prata lite mer än vanligt. Du sträcker på dig och jämför ryggstödet på din köksstol med den vita, lite slitna, där färgen flagnat i solens värme, solstolen du ligger i och blickar ut över sandstranden med kritvit sand. Du påminns att den vitaste sanden egentligen är avföring från en viss sorts fisk som under sin livstid producerar nästan ett ton sand eller nåt liknande.

Den åttonde rutan skrapas och det är ingen klöver. Istället visas en hånfull 25kr upp sig ungefär som den där stora ungen på dagis som alltid sparkade sönder ditt sandslott du spenderat hela rasten med att färdigställa. Hans skugga som kommer glidande över axeln är alltför bekant. Du skyndar dig vidare mot ruta nummer nio och försöker få tillbaka den lite söta smaken av rom i munnen. Du tvekar lite och tittar över alternativen. En klöver ger dig en massa saker du drömt om men inte kunnat köpa med din svältlön. Saker som du i ärlighetens namn egentligen inte hade kunnat utnyttja till fullo på grund av alla timmar jobbet kräver av dig. Klövern ändrar allt! Det finns även två stycken 25kr-symboler men du låtsas inte se dem för vem vill ens tänka den tanken? Myntets kant börjar sakta äta sig inåt och du känner att du slutat andas och hur ögonlocken är uppspärrade till max. Det här är sanningens ögonblick...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar